Els psicòlegs Carbonell i Royo ofereixen claus per prevenir i corregir l'abús de les noves tecnologies

Social
11/11/2015

Un moment de la conferència d'aquest dimecres a la tarda a l'edifici Crèdit Centre / Vídeo: ANA

Ho han fet en la conferència 'Ús i abús de les noves tecnolgies entre els joves' i en la presentació de les 'Guies preventives per a pares i fills'

La pedagogia i un correcte diàleg entre pares i mestres són clau a l'hora de prevenir i corregir els casos d'abús de les noves tecnologies. Aquest ha estat un dels principals missatges que han llançat el doctor en psicologia Xavier Carbonell i el psicòleg clínic Jordi Royo, que aquest dimecres a la tarda han abordat la relació dels joves i els adolescents amb les noves tecnologies en una activitat organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà. D'una banda, Carbonell, que és especialista en addiccions tecnològiques, ha ofert la conferència 'Ús i abús de les noves tecnologies entre els joves'. Per la seva banda, Royo ha presentat la primera publicació de la col·lecció de les 'Guies preventives per a pares i fills', un material pedagògic que pretén donar eines a pares i mestres, però també als joves i adolescents. L'acte ha aplegat a prop de 300 persones -entre elles, nombrosos joves i adolescents- a la sala d'actes de l'edifici Crèdit Centre.

En la primera meitat de l'acte, Carbonell ha ofert una conferència on ha donat eines per tal que els pares i els mestres puguin conèixer quins són aquells elements que poden generar addiccions. Per Carbonell, la immensa majoria d'aplicacions i de videojocs no són addictius, sinó simplement "una passió que igual que puja, torna a baixar".

El que genera més risc, segons el psicòleg, són els videojocs de rol en línia, ja que la persona pot acabar confonent la seva vida amb la de "l'avatar" que té en aquest joc, i preferir la vida d'aquest personatge de ficció abans que la seva, un fet que el pot conduir a l'aïllament social. Quan s'arriba a aquest extrem i s'altera la identitat, és quan es pot constatar que el que inicialment era "una passió" ha passat a ser una addicció.

Precisament, Carbonell ha apuntat que una conducta és addictiva quan genera una dependència psicològica amb conseqüències greus. Aquestes conseqüències poden ser, d'una banda, personals o intrapersonals -si afecten l'àmbit de relació-, i de l'altra físiques o psicològiques. En el cas de les psicològiques, aquestes es produeixen quan hi ha "una fluctuació de l'estat d'ànim en funció de si es pot realitzar o no aquesta conducta", quan es perd el control i no es vol realitzar la conducta, però s'acaba duent a terme, i quan tota la vida de la persona acaba girant al voltant d'aquest hàbit.

Per tal d'abordar aquesta problemàtica, Carbonell ha destacat la gran importància que té la pedagogia, el fet de mantenir una bona comunicació amb el jove o adolescent i també la proactivitat de les famílies a l'hora de conèixer bé aquestes tecnologies, per saber com abordar-ne l'ús.

En aquest sentit, Carbonell ha fet èmfasi en els aspectes positius que tenen aquestes noves tecnologies, ja que, entre altres coses "poden fer créixer el capital social dels joves" i oferir-los una major preparació a l'hora d'encara el seu futur laboral.

És per això que ha apuntat la necessitat de no partir d'una idea negativa i alarmista quan s'aborda la relació dels joves i els adolescents amb les noves tecnologies. "Potser als pares els sembla que els joves estan perdent el temps quan utilitzen l'ordinador, el mòbil o la tauleta, però molt probablement és el mateix que pensaven els seus propis pares quan de petits ells llegien els còmics d'Astèrix i Obèlix", ha exemplificat.

Per la seva banda, Royo ha clos l'acte tot presentant la primera de les publicacions de la col·lecció 'Guies preventives per a pares i fills', que duu per títol 'Pares, fills i noves tecnologies: el diàleg és possible'. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Fundació Crèdit Andorrà en el marc del programa 'La salut al dia', que pretén oferir de forma didàctica un seguit de pautes per aconsellar als pares i fills, i també als mestres, sobre els riscos de l'ús i abús de les noves tecnologies.

El document, precisament, ofereix als pares un seguit d'eines per poder detectar possibles situacions preocupants. Així doncs, compta amb un llistat d'aquelles conductes que són esperables, de les que han de despertar una alerta i de les que són ja susceptibles de requerir un tractament.

Tal com destaca la guia, quan el jove o adolescent troba a faltar connectar-se a la xarxa quan fa dies que no ho fa, quan no aconsegueix limitar el seu temps de connexió a Internet, o sent angoixa o depressió quan no es connecta, cal que els pares es posin alerta.

En cas que el fill o filla es mostri especialment irritat quan se li volen limitar les hores de connexió, que el rendiment escolar s'hagi vist clarament perjudicat per culpa de les hores dedicades a l'ús de les noves tecnologies, que el jove prefereixi estar connectat que no pas sortir amb els amics o, fins i tot, que calgui acabar tallant la llum de casa perquè el fill o filla es desconnecti, són símptomes que denoten un problema que caldria abordar.

Per tal de fer-ho, Royo ha destacat que és molt important el diàleg i l'acció conjunta de pares i mestres. En aquest sentit, ha remarcat el paper que pot tenir l'escola a l'hora d'impulsar nous hàbits al voltant de l'ús de les noves tecnologies, com ara promoure que "el telèfon mòbil no entri a l'habitació abans d'anar a dormir, o que aquest no s'utilitzi mentre se sopa o es dina". Per aconseguir això, però, ha remarcat que és imprescindible "un consens entre pares i mestres, ja que si els pares són els primers a utilitzar el mòbil mentre sopen, no hi ha manera d'establir aquests nous hàbits".

Aquestes guies es distribuiran a les escoles del país, a la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital, als departaments de Joventut dels set comuns, a les biblioteques del país i també a les oficines de Crèdit Andorrà.

Per la seva banda, la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, ha destacat que ja fa quatre anys que l'entitat va encetar una línia d'activitats per fomentar la comunicació entre pares i fills. Com que va tenir "molt bona acceptació, ja que afectava bona part de la població", s'han seguit impulsant accions, i una d'elles és l'edició de les guies que s'han presentat aquest dimecres.

L'objectiu de la fundació en aquest sentit és "contribuir a oferir eines per reduir el nombre de futurs joves amb trastorns, gràcies a una acció preventiva".

Volver

IMÁGENES Y VIDEOS RELACIONADOS

PUBLICACIONES RELACIONADAS

NOTICIAS RELACIONADAS